ΓΝΩΡΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ "PORCINI"


Επιμέλεια & συγγραφή κειμένου: Τραντάς Μάνος


...never trust a skinny chef...never trust a skinny chef

Τα μανιτάρια Boletus edulis είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και είναι γνωστά με πολλά ονόματα, Porcini στην Ιταλία, Varganya στην Ουγγαρία, Borowik Szlachetny στην Πολωνία, baravykas στη Λιθουανία, Belyj Grib «άσπρο μανιτάρι» ή Borovik στη Ρωσία, Dubak ή Hrib Smrekovy στη Σλοβακία, King Bolete, Penny Bun, Cepe στη Γαλλία, Hrib ή Manatarca στη Ρουμανία και Steinpilz στη Γερμανία. Το επιστημονικό όνομά του είδους (Boletus edulis) βγαίνει από το λατινικό bolet- που σημαίνει 'ανώτερο μανιτάρι' και το edulis που σημαίνει 'εδώδιμο'. Η ονομασία αυτή χαρακτηρίζει την ποιότητα του είδους αυτού των μανιταριών.

Το βασιδιοκάρπιο (pileus) των porcini έχει διάμετρο 7-30 εκατοστά στην ωριμότητα σε κοκκινο-καφέ αποχρώσεις και άσπρα περιθώρια. Ο μίσχος που στηρίζει το βασιδιοκάρπιο (stipe) είναι 8-25 εκατοστά στο ύψος και μέχρι 7 εκατοστά παχύ (Ιδιαίτερα χοντρό για το μέγεθος του βασιδιοκαρπίου). Τα πλήρως ώριμα μανιτάρια μπορούν να ζυγίζουν μέχρι και 1 kg. Εντούτοις, γαστρονομική αξία έχουν τα νεαρά porcini, δεδομένου ότι τα μεγάλα είναι ξενιστές προνυμφών εντόμων υποβαθμίζοντας την ποιότητά τους.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση των Boletus edulis υπάρχει στην Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική. Το μανιτάρι αυτό "φύεται" τόσο σε βιοτόπους με πεύκα, ερυθρελάτες και έλατα. Χωρίς να περιορίζεται σε αυτές τις θέσεις τα king boletes βρίσκεται επίσης σε δάση με βελανιδιές. Καρποφορούν από το καλοκαίρι ως το φθινόπωρο, έπειτα από συνεχείς βροχοπτώσεις.

Όπως δηλώνει και το όνομα τα Boletus edulis είναι εδώδιμα, και θεωρούνται εξαιρετικά γευστικά από τους περισσότερους που τα γνωρίζουν. Καταναλώνονται ωμά, τσιγαρισμένα με βούτυρο, με ζυμαρικά, σε σούπες και με πολλούς άλλα τρόπους.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη μανιταριών porcini, μερικά από τα οποία είναι εδώδιμα και μερικά που είναι δηλητηριώδη. Στη Γαλλία τα τρια δημοφιλέστερα είδη είναι τα:

* τα porcini Μπορντώ με επιστημονικό όνομα Boletus edulis. Αυτό είναι το πιό γνωστό είδος και είναι αυτό που εκτιμάται περισσότερο.
* τα 'negro head' με επιστημονικό όνομα Boletus aereus. Αυτό το είδος που προτιμάται περισσότερο είναι σπανιότερο και σίγουρα πιο ακριβό. Τα μανιτάρια αυτά είναι μικρότερα από τα Boletus edulis και έχουν σκοτεινότερο χρώμα.
* τα porcini των πεύκων με επιστημονικό όνομα Boletus pinophilus ή Boletus pinicola. Αναπτύσσονται ανάμεσα σε δέντρα πεύκων. Δεν εκτιμώνται τόσο όσο τα προηγούμενα είδη αλλά αποτελούν ένα πολύ καλό είδος μανιταριών με εξαιρετικά χαρακτηριστικά.Πίσω

επιμέλεια και σχεδιασμός ιστοσελίδας: Τραντάς Μάνος